Brød bagt i en stegeso – en opskrift

Weekend, tid til fordybelse og lange hævetider.

Det kommer vidst ikke bag på nogen af jer, at der bliver bagt en del forskelligt brød herhjemme. Og når det er weekend, finder jeg ofte de opskrifter frem, der kræver lange hævetider. F.eks. brød bagt i en gryde. Opskriften er voldsomt simpel, og findes mange steder på nettet. Jeg kan anbefale Kvalimad.dk, hvis I gerne vil læse en masse forklaringer og gode råd. Herunder har jeg blot beskrevet, hvordan jeg gør.

  • Ca. 5-10 g gær. En klump på størrelse med en ært
  • 5 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 625 g mel
  • 1 spsk olie

Opløs gæren i vandet. Rør salt og mel i. Dejen er nu godt klistret. Sæt den på køl natten over.

Når du vågner, tager du dejen ud af køleskabet. Hæld den ud på et meldækket bord og form den til en kugle. Fordel olien i skålen og læg dejen tilbage. Lad dejen hæve i to timer.

Når dejen har hævet i 1 time og 15 min tændes ovnen på 250 g varmluft. Samtidig med at ovnen tændes sætter du din stegeso derind med låg på. (Man kan også bage brødet i en almindelig gryde, men det har jeg ikke erfaring med. Jeg bruger en støbejerns-stegeso) Ovnen varmer nu op i tre kvarter.

Når dejen har hævet og ovnen varmet op, løftes dejen over i stegesoen. Låget lægges på igen, og brødet bager i ½ time. Herefter tages låget af stegesoen, temperaturen stilles til 230 g og brødet bages færdig i et kvarter.

Når det kommer ud, er det fristende at skære i det med det samme. Desværre bliver det nemt klægt, så jeg venter (næsten) altid mindst ½ time.

Nyd med smør og evt. ost. Velbekomme

Dejen er ret klistret, og røres blot med en ske.
Dejen er ret klistret, og røres blot med en ske.
Her mangler brødet at blive bagt 15 min uden låg.
Her mangler brødet at blive bagt 15 min uden låg.
Det færdige brød.
Det færdige brød.

Lignende indlæg:

5 tanker om “Brød bagt i en stegeso – en opskrift”

    1. Formen må være ligemeget. Det er mere noget med, at brødet får en sprød skorpe af at være lukket inde i en gryde, hvor der dannes damp, som ikke kan slippe ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *