Tebirkes

Hjemmebagte tebirkes til morgenbordet – en opskrift

I stort set hele min barndom, har vi holdt juleaften hjemme. 1. juledag har været ‘hviledag’ med ro til at slappe af, sove middagslur og ikke mindst nyde alle vores gaver. Den tradition har jeg forsøgt at føre videre i min egen familie.

En anden tradition er den fælles morgenmad. Som teenager hadede jeg, at alle skulle være i tøjet og deltage i fælles morgenmad 1. juledag, men i dag kan jeg godt lide, at vi sidder sammen og ‘fordøjer’ juleaften. Reglen med at man skal være i tøjet, har jeg dog indtil videre skippet.

Det helt særlige ved morgenbordet 1. juledag er dog, at vi altid har fået hjemmebagte tebirkes. Det luftige og smørholdige bagværk går godt med både ost og pålægschokolade, men også med resterne af den lune leverpostej og den tunge spegepølse fra julefrokostbordet.

Både min og mor og jeg bager vores tebirkes i forvejen, for så at fryse dem ned. Så tager vi dem op aftenen før, og luner dem blot i ovnen før servering.

Tebirkes kan selvfølgelig serveres hele året, og også til f.eks. eftermiddagskaffen.

Opskriften er her:

  • 1 dl mælk
  • 1 pakke gær
  • 300 g hvedemel
  • 100 g smør
  • ½ spsk sukker
  • 1 æg
  • 1/2 tsk salt

Topping:

  • 1 sammenpisket æg
  • 1 pose birkes (22 g)

Opløs gæren i mælken. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen godt. Rul dejen ud. Størrelsen på den udrullede dej har betydning for, hvor tynde/brede dine tebirkes bliver. Jeg vil anbefale 30 x 60 cm. (Min blev lidt mindre denne gang)

Pensel dejen med pisket æg. Dejen skal nu foldes på den led, hvor den måler ca. 30 cm, så der opnås 3 lag. Dvs. fra toppen foldes ca. 10 cm min, ligesom der også fra bunden foldes ca. 10 cm ind.

Tebirkes

Vend dejen rundt, og pensel den igen. Drys birkes på hele fladen, og pensel med æg ovenpå birkes’ne.

Skær dejen ud i 16 stykker, som placeres på to bageplader. Dæk til med et viskestykke og lad hæve i 1 times tid.

Tebirkes

Bag ved 200 grader varmluft i 12 min.

Velbekomme.

P.S. Hvis dine tebirkes skal lunes efter en tur i fryseren, plejer jeg at give dem 5 min ved 150 grader.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *