P-tærte

Minder om p-tærter og en opskrift på en lignende kage

Da jeg er opvokset i Skanderborg, har jeg deltaget i Smukfest (som det hedder i dag) en del gange i løbet af min barndom. Jeg deltog som såkaldt medhjælperbarn, hvilket mest gik ud på at fise rundt og samle flasker med nogle af mine veninder, købe underlige ting for pantpengene og så indfinde mig hos min far hver eller hver anden time.

På festivallen var der en stor slik-bod, men også en del mindre isboder, som havde et begrænset slikudvalg. Én af de ting de havde, var p-tærter. Jeg husker det som om, at jeg nærmest var henne og købe en p-tærte, hver gang jeg havde indløst pant for mine flasker. De smagte (og smager) SÅ godt, og det er stadig noget af mit yndlingsslik. Sidst jeg var på festival for fem år siden (da jeg var gravid med A), måtte jeg med stor skuffelse konstatere, at der ikke længere blev solgt p-tærter på den smukkeste festival 🙁

MEN…

Jeg har siden februar, haft gemt et link fra Nannas blog med en opskrift på p-tærte kage, og da mine forældre kom til kaffe i mandags (endelig fik jeg inviteret på kage og aftensmad – ellers spiser vi jo nærmest “altid” hos dem), benyttede jeg lejligheden til at teste opskriften. Jeg havde egentlig ikke tænkt, at den skulle på bloggen, så nogle af billederne er taget til en “chat” og andre er taget på bagkant. Men den smagte simpelthen SÅ godt, at jeg måtte spørge Nanna, om det var ok, at jeg delte opskriften.  Og det var det! (Jeg kan i samme ombæring anbefale et besøg på Nannas blog, hvor der jævnligt er spændende opskrifter, men også en helt masse andet om hendes liv som “hausfrau” med tre børn.)

Opskrift på P-tærte kage (6-8 personer)

Ingredienser kage”bund”:

  • 2 æg
  • 150 gram sukker
  • 50 gram hvedemel
  • 3 tsk vanillesukker
  • 100 gram smør
  • 1 tsk bagepulver
  • 3 spsk kakao
  • 100 gram hakket chokolade

Ingredienser til kage”top”:

  • 150 gram skumfiduser*
  • 3 spsk sirup
  • 1 spsk olie
  • 100 gram peanuts (overvej om du vil have den saltede eller usaltede peanuts – smagen er jo lidt forskellig)
  • 150 gram mørk chokolade

* Rygterne siger, at man skal vælge de skumfiduser, hvor der står marshmallows på. Dem kunne jeg ikke få, så jeg har brugt en version fra Haribo, de kalder chamallows. Jeg har efterfølgende prøvet at spørge Google, om hvorvidt der reelt er forskel – og jeg har desværre ikke kunne få dette bekræftet. Dog kan jeg læse mig til, at der (selvfølgelig) er forskel fra producent til producent.

P-tærte

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 170 grader almindelig ovn.

Pisk sukker og æg til en ensartet masse. Smelt smørret i en gryde. Hak chokoladen groft. Bland mel, bagepulver, vanillesukker og chokalde ned i æggemassen. Rør rundt og tilsæt derefter det smeltede smør.

Find en springform. Smør den med fedtstof eller beklæd den med bagepapir. Bag kagen i ovnen. Her afhænger bagetid selvfølgelig af tykkelsen på kagen – og dermed størrelsen på springformen… Min var ca. Ø 22 – og jeg bagte den i 20 min. Er din springform mindre, bliver kagen tykkere og skal dermed bage længere tid. Hold øje med den, og mærk med en strikkepind, om dejen er fast.

Når kagen er kommet ud af ovnen, skal den køle lidt af i formen.

Toppen til kagen laves ved at skumfiduser, olie og sirup smelte i en gryde. Det bliver til en klistret masse, hvor peanuts tilsættes.

P-tærte

Hæld massen over kagen og fordel med en kniv eller lignende. Jeg lod kagen blive i springformen, så skumfidusmassen ligesom blev et lag over kagebunden.

P-tærte

Sæt kagen i køleskabet.

Når kagen er afkølet, smeltes chokoladen i et vandbad. Tag kagen ud af springformen. Fordel dernæst den smeltede chokolade over kagen.

Sæt kagen på køl og nyd den kold! Evt. med et glas koldt mælk til.

P-tærte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *